Corus – tornooi (Wijk – aan – Zee)

Heb je ook het Corus – toernooi dat net afgelopen is, opgezocht op het net? Ik wel, maar de studerenden en werkenden van onze club hebben misschien minder tijd voor live partijen.   Wat een luxe toch dit internet. Ik herinner me nog, niet zo lang geleden, dat ik live-zetten enkel via de teletext kon volgen, ook dat was al een technisch snufje voor ons.  Ik heb in het afgelopen decennium nog nooit zulke demonstratie van jeugdtalent  gezien als dit jaar.In alle drie de groepen hebben jeugdspelers gewonnen. Nochtans was  de wereldtop met Anand en Kramnik, e.a. aanwezig. 

In de A-groep zegevierde de 19-jarige GM Magnus Carlsen (ElO 2810).De B-groep werd gewonnen door de pas 15-jarige GM Anish Giri (2588) en de C-groep door de 20-jarige Chinese GM Li Chao.Ook andere wonderboys waren sterk aanwezig, zoals de 18-jarige GM Sergey Karjakin(2720) en de 16-jarige Italiaan GM Fabio Caruana (2675).

Op mij heeft vooral de 15-jarige Nederlandse kampioen de grootste indruk gemaakt, die volgend jaar naar de A-groep mag verhuizen. Zal  de nieuwe Max Euwe misschien Giri heten ? Ook is  het mij opgevallen dat relatief jonge grootheden zoals Leko (2720) opeens oud leken in dit jeugdig gezelschap. Oftewel, hoe snel gaat  de aflossing aan de absolute wereldtop van onze schaaksport ? … Je kan de partijen van de 15-jarige Giri (en de rest) nog bekijken op het web van Corus,  bvb via Chess-Bass. 

Jos Berta